Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije otvorio kabinet arapskog jezika

2017-12-02 14:47

  U utorak, 28. 11. 2017. godine, u posjetu našoj školi došao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije, Nj.e. gospodin Hani bin Abdullah Mu'mine, povodom otvaranja novog, savremeno opremljenog, kabineta arapskog jezika. U pratnji ambasadora bio je direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd", dr. Muhammed Alu Eš-šejh, preko kojeg se realizirao ovaj cijeli projekat opremanja kabineta, i delegacije privrednika iz Saudijske Arabije.

Na ovoj svečanosti od zvanica bili su prisutni: premijer Vlade SBK-a, gospodin Tahir Lendo, ministrica obrazovanja SBK-a, gospođa Katica Čerkez, načelnik općine Travnik, gospodin Admir Hadžiemrić, komesar MUP-a SBK-a, načelnik PU Travnik, direktor Kantonalne bolnice Travnik, direktor Doma zdravlja, muftija travnički i travnička ulema, direktor Bolnice za pućne bolesti, direktori Javnih ustanova općine Travnik, prijatelji naše škole kao i gosti, privrednici i njihovi saradnici, i uposlenici škole.

U predivnom ambijentu kojeg su za uvažene goste i zvanice napravili učenici i nastavnici OŠ "Travnik", svečanost je započela intoniranjem himni Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. Himnu Kraljevine Saudijske Arabije interpretirao je učenik VIII1, Alan Puljević, koji pohađa treću godinu arapski jezik kao drugi strani jezik.

Kao domaćin ove svečanosti, direktor OŠ "Travnik", prof. Dženan Aganović, sa riječima dobrodošlice i inspirativnim govorom, se prvi obratio uvaženim gostima, prijateljima, učenicima i saradnicima. Nakon direktora, kao dokazani prijatelj naše škole ali i ostalih škola sa općine Travnik, prisutnima se obratio načelnik općine Travnik, gospodin Admir Hadžiemrić.

Učenici koji pohađaju arapski jezik kao drugi strani jezik za ovu priliku su pripremili poseban kulturno-umjetnički program koji se sastojao: od dva dijaloga na arapskom jeziku, kao i jedne pjesme (ilahije). Ispred Vlade SBK-a prisutnima su se obratili: ministrica obrazovanja SBK-a, gospođa Katica Čerkez, i premijer Vlade SBK-a, gospodin Tahir Lendo.

Posebno interesantna su bila dva filma prikazana na velikom platnu. Prvi je govorio o "cool" školi OŠ "Travnik" i svim njenim aktivnostima, a drugi o tome kako su tekli radovi koji su izvođeni na novom kabinetu.

Od gostiju iz Kraljevine Saudijske Arabije prisutnim su se obratili: direktor KC "Kralj Fahd", dr. Muhammed Alu Eš-šejh, i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije, Nj.e, Hani bin Abdullah Mu'mine.

Zahvalnice i poklone ispred OŠ "Travnik" uvaženim gostima su uručili: direktor OŠ "Travnik", prof. Dženan Aganović i premijer Vlade SBK-a, gospodin Tahir Lendo.

Čast da presijeku svečanu vrpcu ispred novog kabineta arapskog jezika pripala je: ambasadoru K.S.Arabije, direktoru KC "Kralj Fahd", ministrici obrazovanja SBK-a i premijeru Vlade SBK-a.

Za ovu priliku u holu škole priređena je postavka arapsko-bosanskog prijateljstva nazvana "Kutak prijateljstva", a i napravljena je posebna torta-"Torta prijateljstva".

Na kraju ove svečanosti ambasador Kraljevine Saudiske Arabije, gospodin Hani bin Abdullah Mu'mine, je predao poklon direktoru OŠ "Travnik", prof. Dženanu Aganoviću.

Detaljnije o ovom događaju možete pogledati u foto-galeriji naše web stranice ( SLIKE ), kao i u video zapisima koji se nalaze ispod ovog priloga.