Bakir Softić prvi sudija Dječijeg suda Međaši

2020-10-14 19:54

      U utorak, 13. 10. 2020. godine, Dječija zemlja "M" Međaši povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja organizovala je okrugli sto pod nazivom "Stop mržnji i koroni". Također, promovisan je i rad Dječijeg suda i jedan broj sudija Dječijeg suda (djece iz Sarajeva, Bijeljine, Travnika, Širokog Brijega, Loznice i Brčkog), koji će suditi negativnim pojavama (prvenstveno mržnji kao mentalnoj bolesti i drugim bolesnim društvenim pojavama), a ne ljudima.

Velika nam je čast predstaviti Bakira Softića, učenika VIII razreda naše škole, i čestitati mu na izboru za prvog sudiju Dječijeg suda Međaši iz Travnika.

Ovom prilikom djeci sudijama obratile su se delegacije sudova iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i sudije iz Brčko distrikta BiH, među kojima i predsjednik Suda BiH sudija Ranko Debevec, predsjednik Okružnog suda u Bijeljini sudija Zoran Džida i predsjednik apelacionog suda Brčko distrikta BiH sudija Damjan Kaurinović.

Uvodničari na ovom okruglom stolu su bili: ambasadorka Dječije ambasade Mišel Mišković, predsjednica Skupštine ambasade advokatica Biljana Radulović, predsjednica Izvršnog odbora Fatima Jasna Hajdarević, pedijatar dr. Jahja Alabajči iz Tuzle, ugledni advokat Rusmir Karkin iz Sarajeva, načelnik Loznice Vidoje Petrović, ugledni advokat Anto Nobilo iz Zagreba i prof. dr. Dragan Radenović iz Beograda.