Dan ružičastih majica

2022-02-23 10:47

Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi u znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica tada simbolizirala potporu teško bolesnoj majci. Dan ružičastih majica ove školske godine obilježavamo 24. februara.

Vršnjačko nasilje se definiše kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tokom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika stalno zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz nekih aktivnosti.

OŠ "Travnik" ima nultu toleranciju prema vršnjačkom nasilju, kao i prema svim drugim vidovima devijantnog ponašanja kod mladih.

U našoj školi ovaj dan se tradicionalno obilježava nizom aktivnosti, kako učenika tako i nastavnika.

Učenici i nastavnici izražavaju podršku svim žrtvama vršnjačkog nasilja isticanjem detalja na odjeći u ružičastoj boji, kao i prigodnim predavanjima na nivou odjeljenja uz poruku da nisu sami.