Finalna izložba "Lokalno kulturno naslijeđe BiH"

2019-11-10 20:15

     U četvrtak i petak, 07. i 08. 11. 2019. godine,u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu je održana finalna izložba učeničkih radova "Lokalno kulturno naslijeđe BiH" u okviru projekta Ujedinjenih nacija "Dijalog za budućnost". Našu školu predstavljali su učenici: Imran Terzić (VIII3) i Omer Omeragić (VIII4), koji su bili u pratnji školskog koordinatora, nastavnika Husanović Harisa. Kao što smo vas ranije obavijestili, učenici naše škole u ovom projektu predstavili su "Stari grad u Travniku" sa fotografijom i opisom fotografije.

Prvog dana programa svi učesnici ove izložbe, nakon smještaja i kratkog odmora u hotelu, organizovano su prošetali na zajednički ručak u samom centru Sarajeva, a nakon toga se uputili na Baščaršiju u razgledanje kulturno-historijskih objekata glavnog grada BiH. Cjelokupnu organizaciju ovog druženja, a kasnije i radionicu za učenike, odlično je organizovalo Udruženje CROA- Centar za razvoj omladinskog aktivizma. U 20:00 sati, nakon večere u hotelu, Alem Dedović(Udruženje CROA) je održao zanimljive radionice sa učenicima, na kojima su se posebno istakli naši učenici Imran i Omer.

U petak u 12:00 sati zvanično je otvorena izložba radova učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, a na samoj izložbi su se ispred organizatora obratili dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu, i Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu. Nakon izložbe, učenici su organizirano u dvije grupe obišli stalne postavke u Zemaljskom muzeju. Izložba je i medijski popraćena, a izjavu za medije je dao i naš predstavnik, Omer Omeragić. Tokom ova dva dana učenici i nastavnici su se međusobno upoznali i razmjenili svoja mišljenja i iskustva, što je zapravo i cilj projekta "Dijalog za budućnost". Sljedeća izložba je predviđena da se održi 28. i 29. 11. 2019. godine u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci.

 

U znak podrške ovom projektu naše učenike i školskog koordinatora u Sarajevu je posjetio direktor škole, mr. scc. Dženan Aganović.

Detaljnije o ovom događaju možete pogledati u foto galeriji naše web stranice (SLIKE), kao i u video zapisu koji se nalazi ispod ovog priloga.