Čestitka za Novu hidžretsku 1443. godinu

2021-08-08 11:12

Večeras, 08. 08. 2021. godine, sa zalaskom sunca i oglašavanjem mujezina sa munara pozivajući vjernike na akšam namaz, te paljenjem kandilja na munarama džamija, je nastupila Nova 1443. hidžretska godina.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan Nove hidžretske godine (1. muharrem 1443. godine) je u ponedjeljak, 09. 08. 2021. godine.

Na ovaj dan muslimani širom svijeta se prisjećaju događaja hidžre koji se dogodio 622. godine. Tada je Allahov poslanik Muhammed, a.s. bio prisiljen da sa svojim ashabima (prijateljima) napusti rodni grad Mekku i učini seobu u grad Medinu u kojoj će ostati do svoje smrti.

Hidžretski kalendar je lunarni (mjesečev) i godina ovog kalendara je kraća za 10 dana od sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme vladavine drugog halife, hazreti Omera, sedamnaest godina nakon hidžre. Kada su ga upitali zašto je baš ovaj događaj uzeo za početak računanja vremena kazao je: "Da nije bilo hidžre, ne bi bilo ni islama."

U našim krajevima običaj je da se uoči Nove hidžretske godine napravi neka poslastica kao npr. halva. Također, uobičajeno je da se, radi nafake i berićeta, pred ovaj blagdan ili prvi njen dan kupi sedam osnovnih životnih namirnica za ishranu kao što su: brašno, so, ulje, šećer, riža,...

Svim učenicima naše škole i njihovim roditeljima/starateljima, zaposlenima u kolektivu OŠ "Travnik", svim našim poslovnim partnerima i prijateljima, kao i svim pratiocima naše web stranice islamske vjeroispovijesti želimo:

S R E T N U   M U B A R E K  N O V U  1 4 4 3 . H I DŽ R E T S K U  G O D I N U !