Obavijest o neradnom danu povodom Mevluda

2020-10-27 20:50

Obavještavamo učenike i njihove roditelje/staratelje da je u četvrtak, 29. 10. 2020. godine, 12. rebi ul evvel 1441. godine po hidžretskom kalendaru, a to je dan kada je rođen posljednji Allahov poslanik Muhammed,a.s.. Taj dan se naziva Mevlud, što znači rođenje. Obavještavamo vas da je ovaj dan neradni u našem Kantonu, tako da neće biti redovne niti online nastave.

"Dvije-tri o Mevludu" (Mehmed Handžić)

"Mevludom naš narod zove proslavljanje Alejhiselamovog rođendana. Mevludom se zove i knjiga u kojoj je, većinom u stihu opisano Alejhiselamovo rođenje. Sama riječ Mevlud(Mevlid) je arapskog porijekla i znači vrijeme rođenja ili rođendan. Kod nas se Mevlud proslavlja tako da se u džamiji na dan Alejhiselamovog rođenja na turskom jeziku prouči Mevlid, što ga je u stihu napisao Sulejman-ćelebija. Prisutnima se podijeli slatko šerbe(sok)..."

Muhammed, a.s.

Na dan Mevluda običaj je spremiti poseban ručak, kao i nešto od slatkiša. Nadaleko je poznato i mevludsko šerbe-domaći sok. Taj dan se najviše uče(donose) salavati. Abdullah ibn Mes'ud, r.a. prenosi da je Allahov poslanik, s.a.v.s. rekao:" Najveće pravo na moje zalaganje(šefa'at), i meni će na Sudnjem danu biti najbliži oni koji na mene budu najviše donosili salavata."

Također, osim Mevluda u stihovima, kod nas je običaj da se na taj dan dosta uče ilahije i kaside o Muhammeda, a.s.. Predlažemo vam da poslušate naše prijedloge ilahija.

Savjet: u četvrtak uzmite jednu knjigu o životu Muhammeda,a.s. i pročitajte je.

Svim učenicima, njihovim roditeljima/starateljima, zaposlenima u kolektivu OŠ Travnik, kao i posjetiocima naše web stranice, islamske vjeroispovijesti želimo da na što ljepši način provedete dan Mevluda. Neka vam je Mubarek Mevlud!!!