Obavijest povodom Mevluda

2021-10-14 23:26

    Obavještavamo učenike i njihove roditelje/staratelje da je u ponedjeljak, 18. 10. 2021. godine, islamski praznik Mevlud. Ovim praznikom prisjećamo se života posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, neka je mir i spas na njega.

Muhammed, a.s. je rođen u Mekki 12. rebiu-l-evvela 571. godine. Njegov otac Abdullah je umro dva mjeseca prije njegova rođenja, a majka Amina kada mu je bilo šest godina. Nakon majčine smrti brigu o njemu je vodio djed AbdulMutalib koji ga opet na samrti ostavlja u amanet svome sinu Ebu Talibu. Kod svoga amidže Muhammed, a.s. odrasta baveći se trgovinom.

Allahovim poslanikom postaje 610. godine kada na brdu Nur u pećini Hira dobija prvu objavu od meleka Džibrila koja glasi: Uči, čitaj! U ime Gospodara tvoga koji stvara!...

Njegov poslanički put je bio težak, a period objave trajao je 23 godine. Na Ahiret je preselio u 63. godini života i ukupan je u Medini.

Detaljnije o njegovom životu učenici i nastavnici mogu pročitati i pogledati na velikom LCD televizoru u glavnom holu škole sutra i tokom naredne sedmice. Također, preporučujemo učenicima da pogledaju i učeničke radove i veliki pano o Mevludu u glavnom holu škole i da tokom ovih prazničnih dana pročitaju neku knjigu o životu Muhammeda, a.s., i pogledaju neki dokumentarni ili igrani film na ovu temu.

Jedan od običaja za Mevlud jeste pravljenje slatkiša, mevludskih bombona i šerbeta (soka). U petak će nastavnici islamske vjeronauka počastiti naše najmlađe učenike ovim slasticama.

Svim učenicima i njihovim roditeljima, svim zaposlenima u kolektivu OŠ "Travnik", kao i svim posjetiocima naše web stranice islamske vjeroispovijesti želimo sretan i hajirli praznik Mevlud riječima MEVLUD MUBAREK!

Podsjećamo da je ponedjeljak, 18. 10. 2021. godine, neradni dan. Redovan nastavni proces se nastavlja u utorak, 19. 10. 2021. godine, po važećem rasporedu časova.