Obavijest za učenike i nastavnike povodom 5. oktobra-Svjetskog dana učitelja

2020-10-02 20:03

Obavještavamo učenike i njihove roditelje/staratelje da je Svjetski dan učitelja u ponedjeljak, 05. 10. 2020. godine, i da je to nenastavni(neradni) dan. Redovna nastava, kao i online nastava, počinje naredne sedmice od utorka, 06. 10. 2020. godine, po ustaljenom rasporedu časova.

Obavještavamo nastavnike OŠ Travnik da će se svečana sjednica Nastavničkog vijeća održati putem online platforme, zbog pridržavanja epidemioloških mjera i preporuka Krizniog štaba FBiH, u ponedjeljak, 05. 10. 2020. godine, sa početkom u 09:00 sati sa dnevnim redom posvećenim 5. oktobru-Svjetskom danu učitelja, te ulozi i značaju učitelja u savremenom društvu.

Svjetski dan učitelja je prilika da se pokaže da je rad učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilisati podršku za učitelje/nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji/nastavnici i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija, te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. UNESCO je 1994. godine 5. oktobar proglasio Svjetskim danom učitelja, jer je na taj dan 1966. godine potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Danas se Svjetski dan učitelja obilježava u preko 100 država svijeta.

Svečana izjava za sve prosvjetne radnike u svijetu prema zamisli UNESCO-a nastala 1966. godine:
"Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršvati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima pravo na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno." (R.Dottrens)
Svim prosvjetnim radnicima čestitamo 5. oktobar-Svjetski dan učitelja:

S R E T A N  S V J E T S K I  D A N  U Č I T E LJ A !!!