Obilježen Dan ružičastih majica

2023-02-22 17:20

     U srijedu, 22. 02. 2023. godine, u sali za priredbe naše škole održana su dva predavanja za učenike prve i druge smjene povodom Dana ružičastih majica na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja. Predavanje su pripremili učenici Adina Selimović, Zana Kulaš, Nedžla Delic, Asja Basara, Maida Šuškić i Amra Jašarević, članovi Vijeća učenika,, a koordinator im je bila psiholog škole, Emina Melić.

Obilježavanje ovog dana započelo je u Kanadi 2007. godine u znak podrške dječaku koji je pretrpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica tada simbolizovala podršku teško bolesnoj majci.

Vršnjačko nasilje se definiše kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtve, ponavlja se tokom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.

Vijeće učenika naše škole je i ranije preventivnim metodama djelovalo na suzbijanju mogućnosti pojave vršnjačkog nasilja, a tako će biti i u narednom periodu. Više o današnjem događaju možete pogledati u foto galeriji naše web stranice. (SLIKE)