Obilježena 27. godišnjica od formiranja 7. mvobr

2019-11-17 21:29

    U nedjelju, 17. 11. 2019. godine, u Travniku obilježena je 27. godišnjica od formiranja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Program obilježavanja ove godišnjice se sastojao od: posjete Šehidskom mezarju i odavanjem počasti šehidima učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, centralne Akademije u Centru za kulturu općine Travnik i svečanog ručka.

U našoj školi organizovan je ručak za preko 500 zvanica od kojih izdvajamo: bivše komandante ove jedinice, generale Amira Kuburu i Šerifa Patkovića, generale Džemala Merdana i Nehrua Ganića, predstavnike člana Predsjedništva BiH, g. Šefika Džaferovića i ministra za boračka pitanja vlade FBiH, premijera vlade SBK-a, g. Tahira Lendu, predstavnike Islamske zajednice u BiH, muftiju travničkog, dr. Ahmeda ef. Adilovića, Sulejmana ef. Čelikovića, dr. hfz. Džemaila Ibranovića, goste iz prijateljske Republike Turske, te mnogi drugi.

Centralna svečanost, Akademija, održana je u prepunom Centru za kulturu općine Travnik, a prisutnima su se obratili: Amir Kubura, predsjednik Udruženja 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada, premijer vlade SBK-a, g. Tahir Lendo, Džemal Merdan, član Predsjedništva Udruženja generala, Šerif Patković, bivši komandant ove brigade, Adis Alagić, izaslanik člana Predsjedništva BiH, g. Šefika Džaferovića, kao Mirza Terzo, izaslanik federalnog ministra za boračka pitanja.

Posebno nadahnut i emotivan govor bio je premijera SBK-a, g. Tahira Lende, koji je istakao veliki značaj i doprinos ove brigade u oslobađanju naše države.

"Važan datum je zbog toga što je i brigada imala izuzetan značaj u oslobađanju naše države. Danas i njeno ime govori o tome i daje snažnu poruku, ona je muslimanska, viteška, oslobodilačka, ona je širila širom Bo sne i Hercegovine nadu za slobodu i dobrotu, to je brigada ponos Bosne i Hercegovine. Njeni borci i starješine, gdje god su došli, taj dio je imao veću sigurnost. Nikada ne smijemo zaboraviti ono što je ova brigada uradila za Bosnu i Hercegovinu. Treba da svi zajedno damo dodatni doprinos i očuvamo tradiciju i sve ono što je bitno za ovu brigadu", rekao je g. Tahir Lendo.

Odlukom Predsjedništva RBiH, 11. 05. 1995. godine, ova brigada nosi počasni naziv "viteška".

Više o ovom događaju možete pogledati u foto galeriji naše web stranice. ( SLIKE )