Održana Finalna izložba u Banja Luci

2019-12-01 12:21

U četvrtak i petak, 28. i 29. 11. 2019. godine, u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci održana je Finalna izložba "Lokalno kulturno naslijeđe BiH" u organizaciji UNESCO-a, UNICEF-a, UNDP-a i Udruženja CROA. Naša škola predstavila se sa radom Stari grad u Travniku, a školu u Banja Luci su predstavljali učenici VIII. razreda: Emir Ganibegović, Edvin Fazlić, Imran Terzić i Omer Omeragić, a koordinator i pratilac učenika bio je prof. Haris Husanović.

Na izložbi učestvovali su učenici i profesori iz 21 osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine. Prvog dana boravka u gradu na Vrbasu učenici su imali priliku kroz radionice, koje su se održale u hotelu Bosna, da formiraju mrežu kulturnog naslijeđa u BiH, a potom da sami sagrade simbolične muzeje u kojem će sačuvati neko od kulturnih naslijeđa BiH. Cilj ovih radionica i cijelog projekta je uključivanje djece i mladih u promovisanju svoje lokalne kulturne baštine, kao i razumijevanju, vrednovanju i očuvanju iste u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kroz ove radionice, učenici su proširili svoja znanja o kulturnom naslijeđu u Bosni i Hercegovini, a isto tako stekli nova poznanstva i prijateljstva.

Drugog dana boravka u Banja Luci, učenici su u pratnji članova Udruženja CROA i turističkog vodiča obišli kulturno-historijske znamenitosti ovog grada kao što su: Ferhad-pašina džamija, tvrđava Kastel, pravoslavni Hram Hrista Spasitelja, Gospodsku ulicu, Banske dvore, Udruženje žena "Duga", spomenike poginulim borcima iz 2. svjetskog rata,...i mnoge druge.

U isto vrijeme u zgradi Vlade RS održana je konferencija o obrazovanju: "Uloga obrazovanja na razvoj društvene kohezije u BiH", na kojoj su prisustvovali školski koordinatori iz svih škola učesnica ovog projekta. Pozdravnu riječ na ovoj konferenciji imao je član Predsjedništva BiH, gdin. Milorad Dodik, zatim rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, gđa. Sezin Sinanoglu, a poslije nje obratili su se: ministar prosvjete i kulture RS, gđa. Natalija Trivić, i ministar obrazovanja i nauke FBiH, gđa. Elvira Dilberović, kao i predstavnik UNESCO-a za BiH, gdin. Siniša Šešum i predstavnica UNICEF-a za BiH, gđa. Rownak Khan.

U 14:30 sati u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci otvorena je izložba učeničkih radova "Lokalno kulturno naslijeđe BiH". Prije same izložbe prisutnima se obratila direktorica Muzeja, gđa. Sarita Vujković, šef ureda UNESCO-a, gdin. Siniša Šešum, i šef predstavništva UNICEF-a u BiH, gđa. Rownak Khan. Zbog kašnjenja slanja glasova učenika po školama, iako je bilo planirano, ovom prilikom izostalo je proglašenje najboljih učeničkin radova.

O rezultatima glasanja škole će biti naknadno obavještene.

Detaljnije o ovom događaju možete pogledati u foto galeriji naše web stranice (SLIKE), kao i u video zapisu koji se nalazi ispod ovog priloga.