Posjeta zbratimljenoj školi u Istanbulu

2018-01-01 12:09

U periodu od 17-23. 12. 2017. godine učenici naše škole, koji pohađaju turski jezik kao drugi strani jezik u pratnji direktora škole, Dženana Aganovića, nastavnice turskog jezika, Emine Peskić, i nastavnika islamske vjeronauke, Harisa Husanovića, boravili su u Istanbulu u posjeti našoj zbratimljenoj školi Mimaroba ortaokulu.

Doček naših domaćina bio je veličanstven. Sam ulazak u školu bio je popraćen melodijama poznatih bosanskih pjesama, učenici Mimaroba ortaokulu su poredani u hodnicima radosno mahali sa zastavicama Bosne i Hercegovine i R. Turske i posebno izrađenim transparentima na bosanskom jeziku u znak dobrodošlice. Cijela škola bila je ukrašena panoima o Bosni i Hercegovini, Travniku, mostovima i drugim poznatim građevinama iz naše domovine.

Nakon kratkog osvježenja i odmora, u sali Mimaroba ortaokulu priređena je priredba u znak dobrodošlice učenicima i nastavnicima OŠ "Travnik" na kojoj su bili prisutni i predstavnici izvršne vlasti općine Buyukčekmeče iz Istanbula i na kojoj su nastupale mnogobrojne sekcije naše zbratimljene škole. Detaljnije o svim događajima vezanim za ovu posjetu možete pogledati u video zapisima postavljenim na našem youtube kanalu. ( OŠ Travnik-youtube kanal )

Za vrijeme boravka u Istanbulu naši učenici bili su smješteni kod porodica svojih vršnjaka iz Mimaroba ortaokulu sa kojima su uspostavili trajna prijateljstva. U jutarnjim satima sa svojim vršnjacima išli su na nastavu i prisustvovali časovima iz mnogih predmeta kao što su: matematika, biologija, hemija, vjeronauka... Tokom dana za učenike naše škole su organizovane mnogobrojne posjete kao što su posjete: državnim institucijama, muzejima (Topkapi palača, Muzej narodni nošnji, Miniaturk), poznatim džamijama (Sultan Ejjubova džamija, Aja Sofija, Plava džamija, Mehmed-paše Sokolovića džamija, Sandžakli džamija), trgovima. Detaljnije o ovim posjetama možete pogledati u četiri video zapisa koji se nalaze ispod ovog priloga, kao i u foto galeriji naše web stranice ( SLIKE ).

Koristimo i ovu priliku da se zahvalimo našoj bratskoj školi Mimaroba ortaokulu, njenoj direktorici Secil Yigit, nastavnicima i učenicima Mimaroba ortaokulu na toplom, bratskom gostoprimstvu i svemu što su učinili da ova posjeta ostane u trajnom sjećanju našim učenicima i nastavnicima.