Prezentacijom o Mevludu i izložbom obilježeno rođenje Muhammeda,a.s.

2018-11-22 18:27

 

    U srijedu, 21. 11. 2018. godine, u amfiteatru naše škole za učenike i nastavnike održana je prezentacija o Mevludu, koju su pripremili učenici zajedno sa nastavnikom islamske vjeronauke Harisom Husanovićem. Prezentacija je bila raznovrsna i sastojala se od: ilahije "Noći draga, noći mila", učenja Kur'ana-sura Fil sa prevodom i dijela sure Jasin, kratke biografije Muhammeda,a.s.sa slikama Mekke, rodne kuće, pećine Hira, kratkog video zapisa o enterijeru Poslanikove kuće u mjestu Qubba, dijela Mevluda-Dobro nam doš'o (izvedba hora ilahija i kasida pod rukovodstvom nastavnice Azre Rustempašić), dva kratka inserta iz najnovijeg crtanog filma koji govore o životu u Mekki i u Medini nakon hidžre, mevludskih običaja, mevluda u pisanoj formi, te ilahije "Ya nebijj selam alejke" u izvedbi Medine Alibegović (VII2). Voditelji programa bili su: Adna Karahodžić i Harun Kanafija, učenici VII3 razreda.

Na kraju ovog zanimljivog programa obratio se direktor škole, Dženan Aganović, koji je čestitao učenicima na ovom programu, kao i učenicima koji su uradili eksponate Muhammeda,a.s. i izložbu Muzeja eksponata Allahovog poslanika,a.s. proglasio otvorenim. U ime organizatora ove manifestacije obratio se i nastavnik Haris Husanović, koji se zahvalio prisutnima na podršci koju su učenici pružili tokom svih aktivnosti u zadnjih mjesec dana.

Još ćemo spomenuti, da osim izložbe eksponata Muhammeda,a.s. učenici i nastavnici su mogli pogledati i izložbu omiljene hrane Poslanika,a.s. od koje ćemo ovom prilikom istaći: nar, med, ćurekot, grožđe, maslinovo ulje, mlijeko, smokve, hurme... Posebnu pažnju su izazvala dva hljeba hazreti Fatime koja su pripremili učenici IX2: Amina Ismić i Eman Gaši.

Više o ovom događaju pogledajte u foto galeriji naše web stranice ( SLIKE ), kao i u video zapisima koji se nalaze ispod ovog priloga.