Svečano obilježen Jubilej, 25 godina od vraćanja vjeronauke u obrazovni sistem BiH

2018-11-17 21:48

   U subotu, 17. 11. 2018. godine u amfiteatru naše škole obilježen je Jubilej-25 godina od vraćanja vjeronauke u obrazovni sistem Bosne i Hercegovine. Kao što je poznato, prvi čas vjeronauke na području Srednjobosanskog kantona održan je u OŠ Travnik, 25. 07. 1993. godine, na izmještenoj lokaciji zbog ratnih dejstava, u prostorijama bivše prodavnice Lesnina. Kako piše u ljetopisu naše škole, čas je održao tadašnji muftija travnički, Nusret ef. Abdibegović. Nakon 25 godina, u OŠ Travnik okupili su se svi vjeroučitelji sa podrčja SBK-a da svečano obilježe ovaj Jubilej.

U glavnom dijelu hola naše škole, specijalno za ovu priliku, otvoren je Muzej eksponata-relikvija Muhammeda, a.s. koje su uradili učenici naše škole, a također, predstavljena je i omiljena hrana Allahovog poslanika, a.s. Organizator ovih postavki bio je nastavnik islamske vjeronauke, Haris Husanović.

Prvi dio ove svečanosti bio je stručnog karaktera, a sastojao se od obraćanja muftije travničkog na temu "Vjeronauka i duhovnost" i seminara pod nazivom  "Opasnosti šablonizma u nastavi islamske vjeronauke!", radionice, diskusije i evaluacije. Ovaj dio je pripremio i realizovao doc. dr. Nezir Halilović-šef odsjeka za vjeronauku Ureda za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ BiH. Uslijedila je kratka pauza na kojoj su gosti razmjenjivali svoja iskustva uz mini svedski stol napravljen u centralnom dijelu hola škole.

Drugi, svečani dio, počeo je intoniranjem Državne himne. Povodom ovog Jubileja prisutnim vjeroučiteljima čestitke su uputili: Dženan Aganović-direktor OŠ Travnik, Admir Hadžiemrić-načelnik općine Travnik, Tahir Lendo-premijer vlade SBK-a, Ahmed Adilović-muftija travički, Dževdet Šošić-direktor Elči Ibrahim-pašine medrese, Nezir Halilović-Ured za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prisutni u sali imali su priliku pogledati petnaestominutni film o svim aktivnostima vjeroučitelja sa područja Muftijstva travničkog u zadnjih osam godina. Film od slika priredio je Haris Husanović.

Za profesorice i profesore islamske vjeronauke sa 20 i više godina radnog staža uručene su Plakete i prigodni pokloni od strane Muftijstva travničkog. Od vjeroučitelja iz naše škole, plaketu je dobio nastavnik Haris Husanović.

Uslijedilo je zajedničko fotografisanje nagrađenih vjeroučitelja zajedno sa zvanicama, kao i svih prisutnih u sali, te zajednički ručak koji je priređen u restoranu Elči Ibrahim-pašine medrese.

Više o ovom događaju možete pogledati u foto galeriji naše web stranice ( SLIKE ), kao i u video zapisima koji se nalaze u nastavku ovog priloga.