Učenici III4 učesnici projekta Interkulturalna mreža prijateljstva

2022-11-15 23:09

   Osnovna škola "Travnik" učesnik je programa Interkulturalna mreža prijateljstva sa prijateljima iz balkanskih država, Evrope i svijeta od 05. 10-07. 12. 2022. godine. Cilj projekta je ostvarivanje četvrtog cilja od 17 razvojnih ciljeva UN-a: Kvalitetno obrazovanje.

Učesnici ovog programa su učenici III4 iz Osnovne škole "Travnik" sa učiteljicom doc. dr. Zehrinom Selimović. Učešće u programu podrazumijeva jezičko-komunikacijske, multimedijalne i druge vidove razvijanja ličnih osobina učenika u svjetskom KALEIDOSKOPU VRLINA.

Program traje devet sedmica, a svake sedmice učenici promovišu i razvijaju jednu vrlinu i time pokazuju znanje, umijeća i odgoj, ali i želju, trud i upornost za nečim novim i drugačijim  u našem odgojno-obrazovnom procesu.

Aktivnosti će se sprovoditi unutar određenih predmeta  koji će biti povezani sa sadržajima  koji se izučavaju, a naročito na času odjeljenske zajednice. Ovim projektom OŠ "Travnik" ide ka savremenijim strategijama i primjenom istih u odgojno-obrazovnom procesu. "Naša škola ovim projektom  otvara svoja vrata  odgojno-obrazovnoj praksi  koja će sigurno u budućnosti  školstva  biti od ogromnog značaja.

Ovim projektom pomjeraju se granice nastavnog konteksta koji podrazumijeva i drugačiji pristup i pogled  na nastavni sistem našeg odgoja i obrazovanja", rekao je direktor OŠ "Travnik" ,mr. Dženan Aganović, koji podržava ovakve projekte.

U prilogu možete vidjeti neke od aktivnosti koje se sprovode u ovom razredu. Jedna od zanimljivih aktivnosti je umrežavanje sa OŠ "Rugvice" iz Republike Hrvatske. Jedan od zadataka je bio spremanje originalnog poklona našim prijateljima prvačičima gdje su djeca bila oduševljena i spremna na saradnju.

Ovim projektom brišemo granice u svijetu odgoja i obrazovanja, otvaramo vrata jedni drugima, međusobno se pomažemo kako među djecom tako i među onima koji su temelj odgoja i obrazovanja.